Beschermengel voor zwerfkatten

Together Alive vzw is momenteel op zoek naar:

een beschermengel voor zwerfkatten

Wat is dat met zwerfkatten?

Een zwerfkat is vaak een nakomeling van een gedumpte huiskat of een kat die al langer op straat leeft. Omdat de meeste zwervers ‘in het wild’ geboren en opgegroeid zijn, zonder contact met mensen, zijn deze katten meestal niet tam. Ze laten zich niet strelen en leven graag buiten. Daar genieten ze van hun vrijheid en kunnen ze jagen en heersen over een eigen territorium.

Een zwerversbestaan is echter een hard leven. Vele zwerfkatten lijden in tijden van voedselschaarste of extreme weersomstandigheden. Ze krijgen geen medische hulp bij ziekten of verwondingen, wat leidt tot een vroege en vaak pijnlijke dood.

Mensen die een zwerfkat adopteren, bieden hem een permanente schuilplaats, eten en drinken. In ruil redt men hem van een zwerversleven. Deze zwerfkatten zijn immers nergens welkom. Soms weigeren buurtbewoners de zwerver te tolereren of leeft de zwerver op een gevaarlijke locatie (bv. nabij een drukke baan). Voor deze zwervers is er vaak geen toekomst, tenzij iemand hen een veilig territorium ter beschikking stelt.

stray-cat-175733-960-720.jpg
Afbeelding afkomstig van protectapet.com

Wat zijn de taken van een beschermengel van zwerfkatten? 

Als beschermengel help je deze poezen aan een nieuwe, veilige thuis.

  • Je gaat actief op zoek naar veilige uitzetlocaties voor zwerfkatten. Traditioneel is dat bij mensen die daar de ruimte toe kunnen bieden (bv. landelijk gelegen woonst met tuinhuis). Je kan de zoektocht peperen door bv. een mooie affiche te maken en te verspreiden, of misschien heb je zelf creatieve ideeën.
  • Je bezoekt nieuwe uitzetlocaties om een feel te krijgen van de mensen bij wie de poes terecht zou komen, en van de ruimte waarin ze zal kunnen schuilen.
  • Je helpt de zwerfkat te installeren in zijn nieuwe woonst. Soms komt de adoptant hem zelf ophalen, maar soms is er nood aan vervoer. In ieder geval is het belangrijk dat de adoptant hulp krijgt bij het verwelkomen van zijn zwerfkat.
  • We werken hiervoor nauw samen met Helga’s Poezenhuis.

Werken in de zorgsector voor dieren betekent onvoorspelbaarheid. Dat wil zeggen dat er taken tevoorschijn kunnen komen (men kan je bv. vragen om een zwerfkat te helpen vangen alvorens naar zijn nieuwe thuis te brengen).

Wat is het profiel van een beschermengel voor zwerfkatten?

Om beschermengel te kunnen zijn, hoef je niet te kunnen vliegen. Wel is het belangrijk dat je:

  • ervaring hebt in het omgaan met katten. Zwerfkatten zijn te vergelijken met wilde dieren. Je zal in het begin begeleiding ontvangen in het omgaan met hen, maar het is belangrijk dat je tips en tricks omtrent veiligheid ernstig neemt. Een kattenbeet is een lelijk cadeautje, en het zijn excellente ontsnappingskoningen.
  • zelfstandig kan werken én zin hebt voor verantwoordelijkheid.
  • vriendelijk en duidelijk kan communiceren met andere leden van de organisatie en (potentiële) adoptanten.
  • over eigen vervoer beschikt, waarmee je bereid bent om binnen de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg te functioneren.
  • +21 jaar bent.
  • vlot Nederlands spreekt.

Wat krijg je ervoor terug om beschermengel van zwerfkatten te zijn? 

Een beschermengel handelt omwille van het welzijn van de poezen. Deze komt voor jou op de eerste plaats. Een beschermengel vervult een vrijwilligersfunctie. Er is dus geen financiële vergoeding aan verbonden.

Hoeveel tijd je aan deze functie besteedt, kies je zelf. Wel is het belangrijk om hier duidelijk over te communiceren.

Je kan je kandidaat stellen om één of alle bovengenoemde taken te vervullen. Afhankelijk hiervan kan je alleen werken of samen met een andere beschermengel. Zo kan je je bijvoorbeeld ook samen kandidaat stellen met een vriend of vriendin.

Ben je geïnteresseerd?

Stuur dan een mailtje naar info@8mylove.sitepreviewer.be, met een korte introductie van jezelf met motivatie. Indien we er een goed gevoel bij krijgen, zal je worden uitgenodigd voor een gesprek. Hier leren we elkaar al wat kennen en krijg je meer detailinfo over hoe het uitzetten van zwerfkatten praktisch in z’n werk gaat. Het is voor jou ook een kans om vragen te stellen. Als het goed zit, houdt iemand je hand vast tijdens je eerste uitzetavonturen, waarna we individueel bekijken wanneer je klaar bent om alleen uit te vliegen.

Bedankt alvast, in naam van de poezen!

Team Together Alive

Scroll naar boven