Franky

Op Franky’s nachtkastje staan de namen van zijn meters: Ann, Ellen, Nathalie, Béatrice, Martine, Kristin en Miranda. Samen zorgen ze ervoor dat Franky comfortabel op lange termijn in opvang kan blijven, en kunnen we onze focus leggen op een goede zorgverlening en een thuis die niets minder is dan hij verdient.

In juli 2020 troffen we Franky (FKA Sloeber) bij Helga’s Poezenhuis. Dof en futloos keek hij op. In zijn hals zat een snede die doet denken aan Tim Burtons Frankenweenie, van zijn hals, over zijn borst tot aan zijn oksel. Een bezorgde vrouw had hem hier gebracht: de patriarch van een zwerfkattenfamilie. Zijn wonde was al genaaid, maar onderhuids zweerde een levensgevaarlijke infectie. Niet alleen was Franky ernstig gewond, hij was ook aids positief. Dat betekent dat zijn immuunsysteem erg laag was, wat zijn genezingsproces verstoorde. Of hij dit zou overleven, was nog maar de vraag.

Enkele dagen later haalden we hem op bij de dierenarts. De wonde stond nu volledig open en diende meermaals per dag te worden gespoeld. Zijn medicatie moest strikt worden gegeven en er was nood aan nauwe observatie. Hemeltje, dacht ik, een zwerfkat verzorgen, zal dat wel lukken?

Franky liet zich niet alleen verzorgen, hij hield van de aandacht die er gratis bij kwam. Gedwee en spinnend ging hij liggen en liet hij zich als een popje in en uit zijn beschermende pijama kleden. De wonde liet hij vol vertrouwen verzorgen, en zijn pilletjes en siroopjes gingen vlot binnen. Was dit een zwerver? Ja, hoor. De littekens over zijn hele lijfje, van zijn oor en oog, tot zijn hals, teennagels en voetkussentjes, vertellen een verhaal van hardship. Franky weet wat het is om te vechten voor z’n leven. Hij is erin getraind.

Na twee maanden was Franky van zijn wonde genezen, en was hij ook eindelijk verlost van allerlei kwalen die typisch zijn aan een zwerversleven. Hij bloeide nog meer open, en toonde me hoe hij genoot van gezelschap, aaitjes, een schoot om zich veilig op te voelen, elke dag lekker eten en schoon water. The small things in life.

Maar niemand wilde hem. Op zijn adoptie kwam geen reactie. Aids+ schrikt mensen af, omdat het aids is. Echter is kattenaids niet overdraagbaar naar mensen, hoeveel zoenen je elkaar ook geeft. Aids is enkel overdraagbaar naar andere katten, bij bloed-contact (bijvoorbeeld door een bijtwonde), en seksueel contact. Daarom is Franky o.a. in opvang bij kattenhotel Chatoo, omdat hij hier volledig afgezonderd van andere katten kan vertoeven. Aids is lang geen doodsvonnis meer. Franky is al een volwassen godfather, maar hij kan met gemak nog vele mooie jaren voor de boeg hebben. Hij heeft alleen nood aan een waakzaam oog.

Franky is een reusachtige, aardige kater die houdt van gezelschap en aaitjes. Hij is inmiddels gewend aan volwassenen met een rustige houding. Kinderen en drukke mensen boezemen hem angst in. Wegens zijn aids+ achtergrond, kan Franky niet geplaatst worden bij andere katten, tenzij ze ook aids+ zijn. Honden vindt Franky minder een probleem.

Omdat hij een gevoelig maag- darmstelsel heeft, staat Franky op veterinaire voeding. Hij is inmiddels gecastreerd en volledig gevaccineerd. Maandelijks wordt hij netjes ontvlooid en ook zijn ontworming wordt strikt opgevolgd. In Chatoo bezet hij een huisje dat helemaal privé van hem is, en wanneer de andere katten veilig in hun eigen huisjes dutten, mag Franky op stap in de tuin. Op lange termijn kost dit echter behoorlijk wat centjes. Daarom gaan we op zoek naar meters en peters voor Franky, die ons kunnen helpen dit te financieren zolang Franky bij ons in opvang blijft.

Je kan meter of peter worden van Franky voor €9/ maand. Franky stuurt je dan graag met regelmaat een brief waarin hij over zijn avonturen vertelt. Ben je geïnteresseerd, stuur dan even een mailtje naar info@togetheralive.be met je naam en adresgegevens.

Het filmpje van Franky’s ontroerende verhaal, vind je hier:

https://www.youtube.com/watch?v=d1vxBX4cjXo